Najlepša uskršnja jaja na staromodan način! U selu Katrga domaćice koriste tradicionalne načine ukrašavanja: Listove deteline, maslačka, bokvice...
Verovatno ste se pitali kako su se vaskršnja jaja bojila i ukrašavala pre mnogo godina kada nisu postojale boje, stikeri i cirkoni. Čime su naše bake bojile jaja ako tada nisu postojale boje koje se danas koriste?
U selima Šumadije i danas postoje domaćice koje jaja boje i šaraju na identičan način kao možda pre 100 godina. Slikom i rečju vas vodimo u selo između Čačka i Kraljeva gde se drevna tradicija očuvala do današnjih dana.
U selu Katrga na levoj obali zapadne Morave domaćice Vaskršnja jaja boje i ukrašavaju na isti način kao što su to činile njihove prabake. Vaskršnja jaja su tada bila jarkih boja, maštovita, naslikana i ukrašena. Tako je i danas. Katržanke su sačuvale tradiciju, a sve što im je na Veliki petak potrebno i dalje imaju na dohvat ruke. Listove i deteline, maslačka ili bokvice samo su deo onoga što koriste.
- Mi ovde u našem selu tradicionalno farbamo jaja. Kao što vidite, pripremili smo blitvu koja je ubrana u našem plasteniku, koju mi posejemo u jesen da bi stigla da farbamo jaja. Možete zelje, možete i koprivu. Tu je lukovina neizostavna koju mi tokom godine skupljamo da bismo imali za Vaskrs, odnosno za Veliki petak da farbamo jaja. Tu je aleva paprika, zato što svako jaje, kao što ste i sami rekli, koje pukne, može da pojede. I naša deca to naravno jedu bez bojazni da će nešto da im fali - kaže Mira Minović, Katržanka.
U prirodi se može naći čitava paleta boja i oblika. Kad Katržanke sve to i danas koriste.
- U crnom vinu, u belom vinu, u soku od cvekle, u soku od višnje, u zelje, kopriva, sve namirnice što imaju neku boju zelenu, crvenu, sve to može da ofarba - dodaje Minovićeva.
U ovom kraju se zna i ko po tradiciji na Vaskršnje jutro dobija najlepše ukrašeno jaje.
- Najlepše se daje jaje ko ti prvo dođe na prag i njemu daš što lepo se oboji, planiraš dvoje, troje, lepo se oboji, kako sam došla ovde, tako to radimo, tako je i u mojem rodu bilo - kaže Vojimirka Spasović, Katržanka, rodom iz Studenice.
Sjaj poput onih na cirkonima se dobija kuvanjem jaja u belom vinu. Tako skuvana u belom vinu treba i da prenoće, da bi se na spoljašnjosti jaja prikupili kristali.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Kurir.rs